Заведения Новини

Във Виена заработи първи ресторант за хора с деменция

   
Във Виена заработи първи ресторант за хора с деменция

Инициативата на виенските домове за възрастни хора (известни под името "Домове за живот") за създаване на поп-ъп ресторант за хора с деменция и техните партньори и роднини се увенча с пълен успех. Независимо дали става въпрос за романтична вечеря с любимия човек или за семейна вечеря с родителите, баба и дядо, тук гостите могат да прекарат една прекрасна, спокойна вечер с изискан асортимент от ястия на умерени цени.

Новооткритият ресторант "В този миг" се различава много от обикновените ресторанти, защото е пригоден за хора с деменция. Освен специално обучен обслужващ персонал, на разположение са и медицински служители, които предоставят подкрепа и необходимите грижи. Ястията са съобразени с обитателите на домовете, например ако те имат проблеми с дъвченето или преглъщането. В разработването на проекта са участвали експерти от различни области на домовете, като медицински персонал, психолози, диетолози и готвачи.

Разнообразно меню на разумни цени

В ресторант "В този миг" можете да избирате от ексклузивни а ла карт ястия, приготвени на място от сезонни регионални продукти. Менюто предлага от вегетариански ястия до месни и рибни специалитети, като цената на предястията е около 8 евро, а на основните ястия до около 14 евро. Любителите на супи също могат да избират между месни бульони и вегетариански супи – всички по около 4 евро. За десерт има торти, сладки кнедли, терини и парфета по около 6 евро. За приятната атмосферата в ресторанта допринася и музикалният съпровод, така че посетителите да могат да се насладят на една спокойна вечер с усещане за ресторант. Вечерите в това заведение са нещо много специално не само за обитателите и техните семейства и приятели, но и за персонала на домовете, казва Тамара Немет, ръководител на екипа на дома в Дьоблинг и част от екипа на проекта. Доволните посетители са истинското признание за добре свършена работа. В скоро време се предвижда проектът да бъде внедрен и в други домове за възрастни хора в цяла Виена.