Анализи

Вестник Le Figaro: Bvlgari са българи, а не гърци

   
Вестник Le Figaro: Bvlgari са българи, а не гърци

Световноизвестната компания за бижута, часовници, парфюми и аксесоари "Булгари" се свързва с гръцки произход на своя създател Сотириос Вулгарис. Тази широко разпространена представа обаче бе опровергана от френския всекидневник "Льо Фигаро". В своята статия, публикувана в специалното приложение "Легенда", посветено на 140-годишнината на компанията, "Льо Фигаро" подчертава, че корените на семейството на Сотириос Вулгарис са български, а не гръцки, както се смяташе досега.

Търговската марка на компанията обикновено се пише BVLGARI, чрез традиционната латинска азбука, където буквата „V“ е еквивалентна на съвременното „U“. Седалището на фирмата е разположено в Рим.

Миграция и семейна история

Роден на 18 март 1857 година в малкото гръцко село Каларитес в Епир, Сотириос Вулгарис произхожда от семейство, емигрирало от България в Гърция. Според автора на публикацията Жером Ановер, причината за напускането на България е заплахата от избухването на поредна руско-турска война, вероятно Кримската война от 1853-1856 година. Тази историческа контекстуализация внася нова светлина върху произхода на основателя на "Булгари".

По онова време, Епир също се намира под османско господство, но жестокостта на окупацията е по-малко осезаема в планинските райони. Семейството на Сотириос, живеещо в непристъпните планини, обаче е изправено пред множество опасности, включително поредната руско-турска война през 1877 година. Това кара двадесетгодишния Сотириос и баща му Георгис да се преместят в Корфу, близкия остров в Йонийско море, който им позволява да се доближат до Италия.

Началото на пътя към успеха

През 1880 година Сотириос Вулгарис се отправя към Италия заедно с приятеля си Димитър Николов, който е 100% българин. Първата им спирка е в Бриндизи, където започват да изработват евтини, но красиви украшения, натрупвайки малък капитал. След това се преместват в Неапол, но кражба с взлом на техния магазин отнема всичко, което са притежавали. Трагедията води до смъртта на Димитър, а Сотириос продължава пътя си пеша до Рим.

В Рим Сотириос започва работа в ателие за бижута и скоро италианизира името си на Сотирио Булгари. През 1884 година отваря собствен златарски дюкян на улица "Систина". Две години по-късно, Булгари премества магазина си на улица "Кондоти", където компанията остава и до днес.

Разрастване и успехи

Успехът на Сотирио Булгари е голям и през следващите години отваря бутици в курортите Сан Ремо, Неапол, Соренто, Беладжо, Люцерн и Сен Мориц. Вече подпомаган от синовете си Константино и Джорджо, Булгари създава уникален стил в бижутерството, налагайки римска естетика с жълто злато и шлифовани скъпоценни камъни "кабошон".

Съвременният успех на "Булгари"

Третото поколение Булгари, включително Ана, Марина, Джани, Паоло и Никола, продължава да развива компанията, създавайки нови линии бижута, които комбинират италианска традиция и модерност. През 1987 година ръководството поема Франческо Трапани, който разширява клиентелата на "Булгари", правейки я по-достъпна и подготвяйки я за новото хилядолетие.

Днес "Булгари" е световноизвестна марка, която продължава да утвърждава своята уникалност чрез историята и съвременните си творения. Компанията, започнала от малко ателие, успява да се превърне в символ на лукс и изящество, оставяйки трайна следа в света на модата и бижутерството.