Заведения

Нова класация: Това са най-добрите 50 ресторанта в света

   
Нова класация: Това са най-добрите 50 ресторанта в света

Заведенията по света ни карат да надникнем в културата и традициите на съответeн регион. Особено за любителите на изисканата кухня, откриването на нови вкусове и аромати е неразделна част от всяко пътуване.

50-те най-добри ресторанта в света за 2024 г. бяха обявени на 5 юни по време на бляскава церемония в хотел Wynn Las Vegas.

Събитието събра най-известните готвачи и ресторантьори от хотелиерската индустрия. 22-рото издание на годишното класиране “50-те най-добри ресторанта 2024“ обхвана 26 държави, пет континента и включи осем нови и повторно включени участници. Нека разгледаме, кои заемат челните позиции в класацията:

  • Disfrutar (Барселона, Испания)
Disfrutar се смята за върха на кулинарната сцена. Зад него стоят тримата бивши шеф-готвачи на прочутия El Bulli. Те предлагат меню, което е истинско пътешествие през модерната испанска кухня. Всяко ястие е представено като произведение на изкуството, използвайки авангардни техники и висококачествени съставки. Обслужването се смята за ненадминато, създавайки топла и гостоприемна атмосфера, която кара гостите да се чувстват специални.
  • Asador Etxebarri (Атсондо, Испания)
На втора позиция отново откриваме испанската кухня. Asador Etxebarri е олицетворение на съвършенството в готвенето на открит огън. Шеф-готвачът Виктор Аргинзониз използва различни видове дърва, за да придаде специфичен вкус на своите ястия. В менюто се набляга на пресни и качествени продукти, които се приготвят с минимална намеса, за да се запазят техните натурални вкусове. Ресторантът е разположен в живописно село, което допринася за автентичното усещане на страната.
  • Table by Bruno Verjus (Париж, Франция)
Table by Bruno Verjus е известен с използването на най-добрите сезонни и органични продукти. Готвачът Бруно Вержю лично подбира всеки продукт, който влиза в кухнята му, за да гарантира високо качество и вкус. Ресторантът предлага меню, което се променя всеки ден, в зависимост от наличните продукти. Съчетанието на креативност и работа с натуралните вкусове прави всяко ястие кулинарен шедьовър.
  • Diverxo (Мадрид, Испания)
Едно от отличителните ястия в този ресторант е вдъхновено от поредицата книги за Ханибал Лектър: кулинарна сцена на престъплението, която включва равиоли с патешко месо, придружени от шишче и крем от бейби домати. Тази наслада е част от 23-степенно меню, което предлага широка гама от вкусове, създадени от шеф Давид Муньос. Това се смята за несравнимо гастрономическо приключение, което със сигурност ще впечатли ценителите на кулинарното изкуство по целия свят.
  • Maido (Лима, Перу)
Maido е върхът на японско-перуанската фузионна кухня, известна като Nikkei. Мицухару Цумура комбинира традиционни японски техники с перуански съставки, за да създаде нестандарни вкусове. Менюто включва разнообразие от суши, сашими и креативни ястия, които отразяват богатото културно наследство на двете нации. В ресторанта се преплитат две различни кухни, като се набляга на трайните вкусове.
  • Atomix (Ню Йорк, САЩ)
Най-добър ресторант в Северна Америка е Atomix, воден от шеф-готвачите Джунгик и Елис Ким. Там можете да опитате съвременна корейска кухня в изключително стилна и модерна обстановка. Менюто е дегустационно, като съчетава кухнята с иновативни техники и презентация. Интересно е, че там резервациите всяка вечер са до 14 човека и отделните гости необходимото внимание.
  • Quintonil (Мексико Сити, Мексико)
Quintonil е точното място, ако сте любители на мексиканската гастрономия на световно ниво. Ресторантът предлага интерпретация на традиционните мексикански вкусове, използвайки местни съставки. Менюто включва ястия, които подчертават разнообразието и богатството на мексиканската кухня, като същевременно използват характерните за сезона продукти.
  • Alchemist (Копенхаген, Дания)
Alchemist е повече от ресторант – това е театрално и мултисензорно изживяване, създадено от шеф-готвача Расмус Мунк. Всяко меню е внимателно изработено, за да предизвика мисленето и сетивата на гостите, включвайки елементи от изкуството, науката и философията. Ястията са иновативни и провокативни, като често разглеждат социални и екологични теми. Обстановката пренася гостите в един различен свят, където храната е само част от цялостното изживяване.
  • Gaggan Anand (Бангкок, Тайланд)
Gaggan Anand е едно от най-знаменитите имена в кулинарния с индийската си кухня. Шеф-готвачът Гагган Ананд е бивш музикант и прилага концепцията за "кулинарен театър“ в ресторанта си. Там клиентите не само опитват традиционната кухня, но и стават част от цял спектакъл. Въпреки че отваря преди едва 2 години, той се превръща в едно от най-добрите места за хранене в Азия.
  • "Дон Хулио" (Буенос Айрес, Аржентина)
"Дон Хулио" е прочут със своето съвършенство в приготвянето на аржентински стекове. Ресторантът използва най-доброто месо от пасищно отглеждани говеда, което се пече на традиционен парила грил. Вкусът на месото се определя като най-добрия в световен мащаб, благодарение на вниманието към детайла и техника на готвене.Освен стековете, ресторантът предлага и богата винена листа, която допълва кулинарното изживяване.

Ето още места, които също попадат в класацията:
Septime (Париж, Франция)
Lido 84 (Гардонска ривиера, Италия)
Trèsind Studio (Дубай, ОАЕ)
Quique Dacosta ( Дениа, Испания)
Sézanne (Токио, Япония )
Kjolle (Лима, Перу )
Kol (Лондон, Англия)
Plénitude (Париж, Франция )
Reale (Кастел ди Сангро, Италия )
Wing (Хонгконг, Китай)