Заведения

Най-големият ресторант в света идва в Париж

   
Най-големият ресторант в света идва в Париж

По време на старта на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж повече от 200 готвачи ще бъдат натоварени със задачата да приготвят повече от 13 милиона ястия. Ето какво могат да очакват спортистите.

Когато Олимпийските игри започнат в Париж на 26 юли, това ще бъде първото събитие. Брейкът ще бъде дебютно олимпийско събитие. За първи път ще има равенство между половете - ще се състезават толкова жени, колкото и мъже. И като се има предвид, че игрите се провеждат във Франция, може би не е изненада, че в олимпийското село ще се намира и най-големият ресторант в света.

Изхранването на 15 000 международни спортисти от 208 територии и нации е тежка задача. 200 готвачи са готови да приготвят повече от 40 000 ястия всеки ден както в ресторанта на олимпийското село, така и на 14-те места за провеждане на състезания в града. По време на двата 15-дневни периода на Олимпийските и Параолимпийските игри ще бъдат сервирани повече от 13 милиона ястия - количеството, което се равнява на храната, осигурена на 10 световни първенства по футбол.

Студийният комплекс Cité du Cinéma в Сен Дени, в покрайнините на Париж, ще бъде средище на това кулинарно постижение. Тук атлетите ще имат достъп до шест основни зони, посветени на френската, азиатската, афро-карибската и световната кухня, с 500 различни рецепти, отговарящи на най-различни вкусове.

Менютата са изготвени в сътрудничество с бившата френска мореплавателка и бронзова медалистка Елен Дефранс (сега диетолог), която е съсредоточила опита си върху това да помогне за осигуряването на "цялостно приятно, питателно предложение, което би задоволило всеки тип посетител". Тя обръща специално внимание на качеството и прозрачността на съставките, но също така и на вкусовете и естетическата привлекателност на рецептите.

Стриктна харта за качество управляваше и храната на Олимпийските игри в Париж. Тя беше разработена в продължение на четири години работа с цел да се намали наполовина въглеродният отпечатък на ястията, произведени по време на игрите, в сравнение с Лондон 2012. В резултат на това една четвърт от всички съставки ще се доставят в радиус от 250 км от Париж, а 20% ще бъдат сертифицирани като биологични. Цялото месо, мляко и яйца ще бъдат от Франция, а една трета от храната ще бъде на растителна основа. В олимпийското село са инсталирани двеста фонтана за вода, сокове и газирани напитки, като ще се предлагат само чаши и съдове за многократна употреба.

"Ангажиментите ни за социален и екологичен напредък ще гарантират, че ще помогнем на Париж 2024 да се справи с важното предизвикателство да осигури най-устойчивите игри", заяви Натали Белон-Шабо, глобален главен изпълнителен директор на Sodexo Live!, който е официален партньор на олимпийското село.
След като всички погледи са насочени към Париж, сцената е подготвена, за да блесне френският тероар. В допълнение към предлагането на разнообразие от международни менюта, Sodexo Live! привлече суперзвездните готвачи Амандин Шайно, Александър Мазиа и Акраме Беналал, всеки от които е разработил авторско ястие, съчетаващо най-доброто от френските традиции и местните съставки с оглед на хранителните нужди на най-добрите атлети в света.

"Вярвам, че френската гастрономия има важен здравен аспект", казва Дефранс, като отбелязва, че във Франция любовта към добрата храна може да се открие навсякъде - от селската пекарна до изискания ресторант" и дори във "висококачествени заведения за хранене.

"Целият кулинарен подход на френските готвачи ще бъде вплетен с малки щрихи в цялостното предлагане. И спортистите ще могат да се възползват от всичко това", споделя още Дефранс.

За да изпълнят обещанието, готвачите ще имат на разположение и помощта на Шарл Гийой, изпълнителен главен готвач на олимпийското и параолимпийското село - "chef des chefs" - за времето на Игрите.

"Ние ще бъдем малко като атлети. Това е нещо като мой начин да участвам в Олимпийските игри", казва Гийоли за работата си.