Новини Транспорт

БДЖ пуска ретро мотриса по линията София - Банкя

   
БДЖ пуска ретро мотриса по линията София - Банкя

БДЖ пуска ретро мотриса по линията София - Банкя. Влакът ще се движи всяка събота. Това съобщиха от БДЖ.

Пускането на мотрисата е по повод отбелязването на годишнината от основаването на Българските държавни железници през август 1888 г. и честването на празника на железничаря.

Ретро влакът е част от музейното наследство на железопътния превозвач. Мотрисата е произведена в Австрия през 1960 г. До 1994 г. тя е използвана за пътувания на представители на правителството.

Влакът ще потегля в 08:30 ч. от София и ще пристига в Банкя в 08:55 ч. В обратното направление влакът ще отпътува от Банкя в 16:20 и ще пристига в София в 16:45 ч. Второто пътуване ще бъде с час на тръгване от Централна гара София в 09:40 ч. и пристигане в Банкя в 10:05 ч. и обратно от Банкя в 18:15 ч. с пристигане в София в 18:39 ч.

Двупосочният билет струва 30 лева, с включено запазено седящо място. За деца до 10 г. билетът е на половин цена. От БДЖ поясняват, че местата са ограничени.

За пътуващите с мотрисата е предвиден целодневен престой в курортния град с възможност за повече време за разнообразни занимания. Освен обновената Централна минерална баня в града с красивата ѝ архитектура и прекрасния градски парк, посетителите на Банкя с ретро влака ще имат достатъчно време за организиране на пикник, прохладна разходка в Люлин планина по "Пътека на здравето", която започва своето начало от центъра на града или да се насладят на слънчевите летни дни в някой от градските минерални басейни. За пътуващите с влака са предвидени преференциални условия при посещение на базара на производителите в града, допълват от БДЖ.