Транспорт

Летище планира да спре изцяло проверката на документи

   
Летище планира да спре изцяло проверката на документи

Представете си, че отивате на летище и не се налага да показвате своя паспорт и билет, настанявате се бързо в самолета и отпътувате до желаната точка без никакви проблеми. Точно към това се стреми международното летище в Абу Даби - Зайед, пише CNN.

Летището е известно със своята висококачествена технологична инфраструктура и накара дори Илон Мъск да признае, че САЩ изостава много в това начинание. Същото летище в момента въвежда нова система за интелигентно пътуване - Smart Travel Project. Летището се ориентира към поставянето на биометрични сензори и идентификационни контролни точки на летището и да премахне различните емиграционни будки, чакалните и опашките пред различните гейтове за качване в самолета.

Биометричните данни сканират ириса на пътуващия или лицето му и така потвърждават неговата идентичност. Летището в Абу Даби използва подобна технология в определени секции, но целта е много по-мащабна. Един пасажер се разпознава от системата още с влизането си и може да премине през целия процес, без да се изискват проверки на данни и билети. По този начин самият контролен процес се засилва значително, а това автоматично се отразява върху времевия фактор, включително и върху закъсненията на самолетите.

Тук идва и една по-чувствителна точка за повечето гости на страната. Всеки, който пристигне в Абу Даби, без значение дали идва като жител или турист на страната, предоставя своите биометрични данни от имиграционните служби. Данните се сравняват и потвърждават в системата на летището. То работи в тандем със същите служби, за да потвърди идентичността на всеки гост на страната.

Действащата система може да се подобри, но и на този етап показва особени позитиви за туристите на страната. Един човек може да премине през всички контролни точки за по-малко от 15 минути, а с подобно време, летището може да обслужи 45 милиона пасажери, тъй разполага със сериозна площ, а не само с технологията за тази операция.

През 2023 г. повечето пътници на Международната Въздушна Транспортна Асоциация са посочили, че предпочитат да използват биометричните данни, вместо да носят паспорта си в ръка и своя билет. Проучването посочва, че 75% от пасажерите са съгласни с този метод. Останалите 25% не се доверяват толкова лесно с технологията и предпочитат човешкия фактор. Говорителите на летището в Абу Даби разбират това искане и посочват, че старите методи за обработка на документи ще останат и ще продължат да обслужват клиенти.

Всеки пътник избира дали да използва биометрични данни или да използва старите методи. Същата асоциация посочва, че повечето гости на една страна, които я посещават по веднъж за 3-4 години, най-вероятно няма да имат нужда от тази система. Постоянните пътници и посетители на страната ще могат да оценят възможностите на технологията. Летището посочва, че системата ще работи за лица над 12-годишна възраст, след като това е възрастта, в която лицето спира да се променя толкова драстично.

Абу Даби не е единственото летище, което се доверява на биометрични данни. През октомври 2023 г. 46% от респондентите в изследване на същата транспортна асоциация, посочват, че са възползвали от новата система. Важно е да се посочи, че паспортът на всеки пътник ще продължи да бъде използван и може да се наложи да бъде предоставен във всеки един момент.

Летище Чанги в Сингапур също използва тази технология по примера на Абу Даби. Сингапур също разработва система, с която да позволява на имиграционните служби да използват биометрична система за посрещане на граждани на Сингапур, както и туристи. Летище Хонконг, Нарита и Ханеда в Токио, летище Индира Ганди в Ню Делхи и други са се ориентирали към интегрирането на биометрична система. Великобритания и Италия също изразяват интерес върху тази система.

Летищата смятат, че тази система има и друг позитив - те са категорични, че биометричните данни повишават сигурността на всяко едно летище. В момента се смята, че Абу Даби прави революция с тази технология и до 2025 г. ще успее да бъде първото летище, предлагащо бързо и качествено обслужване, каквото все още няма да има аналог на никое друго летище.