Новини Транспорт

Авиокомпания дава възможност на жените да не седят до мъже в самолетите

   
Авиокомпания дава възможност на жените да не седят до мъже в самолетите

Авиокомпания дава възможност на жените да не седят до мъже в самолетите. Става дума за най-голямата индийска нискотарифна компания IndiGo. Тя изпробва функция за резервация, която позволява на жени да избегнат да седят до мъже по време на полетите. Функцията, която е първата по рода си за авиокомпания, работи като показва на жените пътнички розова седалка при избора, ако тя е заета от жена. Това обяснява представител на компанията пред CNBC Travel, пише БТА. Пътниците от мъжки пол няма да виждат тази информация, уточнява авиопревозвачът. Пътуващите с IndiGo трябва да посочат пола си, когато си купуват билети. Това дава възможност на авиокомпанията да контролира достъпа до тези данни. Авиопревозвачът съобщи, че е пуснал услугата през май и тя е достъпна за всички полети.

Новата функция е получила “положителни реакции” в социалните медии, казва главният изпълнителен директор на компанията Питър Елбърс.

Според представител на индийския нискотарифен превозвач новата функция има за цел да направи летенето “по-удобно за пътниците от женски пол”.

Много потребители в социалните мрежи X и Reddit похвалиха новата инициатива, като някои я нарекоха “много добра новина”, цитирайки собствените си отрицателни емоции, след като са били обект на нежелани докосвания по време на полет.

Други се оплакват, че мъжете понякога седят с широко разтворени крака, което кара седналите до тях жени да се чувстват некомфортно. Все пак някои потребители смятат тази функция за дискриминационна, а други се питат как авиопревозвачът ще реши казуси с мъже, които се идентифицират като жени.

През 2019 г. 39-годишен индиец, постоянен жител на Сингапур, беше осъден на четири месеца затвор за тормоз и неуместно докосване на 22-годишна стюардеса по време на полет от Кочин до Сингапур. Стюардесата е свидетелствала, че пътникът е миришел на алкохол и се е качил на борда с отворен цип на панталона, съобщиха сингапурски медии.

Авиокомпанията, която е третата по големина в света по пазарна капитализация, извършва над 2000 вътрешни и международни полета дневно. През 2023 г. компанията се превърна в първата индийска авиокомпания, превозила 100 милиона пътници през календарна година. Най-населената страна в света прави значителни стъпки, за да засили туристическия сектор. Според прогнозите индийските пътници ще предприемат 5 милиарда пътувания с развлекателна цел до 2030 г. Очаква 99 на сто да са в рамките на страната.