Заведения Новини

Приложение помага да се избере ресторант съобразно фоновия шум

   
Приложение помага да се избере ресторант съобразно фоновия шум

Отворените кухни и оскъдното обзавеждане са отличителните белези на модерните ресторанти.

Въпреки това, някои ресторантьори не вземат предвид последиците за слуха на клиентите от тези дизайнерски характеристики. 

За хората, уморени да се надвикват с фоновия шум, за да поръчат ястието си, вече има решение. Аудиологът Лаура Дрекслър е създава приложението „Фоново меню“, което помага за сравняване на заведения за хранене в зависимост от шума в тях.

Създава се ехо, звукът се носи наоколо, така че местата за хранене могат да бъдат доста оживени. На някои места усилват звука, за да създадат атмосфера. След като фоновият шум достигне определено ниво, симпатиковата нервна система се включва, сърдечният ритъм се повишава, също и адреналинът и честотата на дишане.

Лаура Дрекслър – аудиолог 

Изследванията показват, че твърде високи децибели по време на хранене принуждава клиентите да ядат по-бързо и да пият повече алкохол. Освен това променят усещането им за вкус по негативен начин, твърди Лаура Дрекслър. 

Стивън Морис, пенсионер от Аделаида, казва, че фоновият шум винаги е бил пречка, когато се храни.

Имало е моменти, когато съм бил напрегнат от шума. Не е приятно усещане. Независимо от възрастта ви, е хубаво да излезете навън и да ядете в заведение, без да се налага да си крещите един на друг, докато разговаряте.

Стивън Морис – пенсионер 

Следващият ход на Дрекслър е да разработи версия за смартфон на своето приложение, а през следващата година да предложи услугата в цяла Австралия.