Заведения Новини

Голямата маса - инциатива, която сближава съседите на столичната улица Оборище

   
Голямата маса - инциатива, която сближава съседите на столичната улица Оборище

Част от улица "Оборище" в София ще е пешеходна през целия ден. Причината - събитието "Голямата маса - донеси храна - опознай съседа". Идеята е жителите на района, бизнесът, както и посолствата да се присъединят и да донесат по нещо на 120-метровата трапеза в центъра на столицата.

Голямата маса сега е 120 метра, а преди е била 60 метра, тъй като поради големия интерес към събитието сега е по-голяма. Улицата е затворена от преките улици "Асен Златаров" до "Васил Априлов". А събитието ще продължи чак до 22:00 часа. 

Идеята е всички съседи от квартала, както и всички софиянци, да дойдат и да донесат каквото могат на масата. В инициативата се включват и посолствата, които не са никак малко по улица "Оборище", както и бизнесът.

Милена Алексиева, и.д. кмет на район "Оборище": "Лятото направихме на друга локация в район "Оборище" - на "Екзарх Йосиф". Получи се чудесно събитие, ние очаквахме добро, то стана просто прекрасно. Събраха се много хора - съседи, приятели, чужденци, туристи и това ни въодушеви да направим още веднъж такъв тип събитие."

Елена, участник: "Хората са много добронамерени, с много хубаво настроение, нека да се случват повече такива неща в града ни."

БНТ: Как се променя атмосферата на улицата, когато е пешеходна?

Калоян, участник: "Много по-жива е, хората могат да седнат, да обменят по някоя приказка, да прекарат добро време и мисля, че е супер."

Събитието може да се причисли както към честванията за празника на София, така и към предстоящата седмица на мобилността, защото улицата в момента е изцяло пешеходна. Има и много занимания за децата. Те рисуват символите на София и има конкурс за най-добра детска рисунка.