Заведения Новини

Германия и Турция в лют спор за дюнера

   
Германия и Турция в лют спор за дюнера

Европейската комисия (ЕК) е дала на Турция и Германия срок от шест месеца, за да постигнат компромис по спора за дюнер кебапа, съобщава британското сп. „Икономист“, цитирано от БТА.

Турция поиска преди време от Европейския съюз защитен статут за дюнер кебапа, тъй като рецептата на популярното в Германия ястие се различава значително от традиционния вариант. Дюнер кебапът се появява в Германия през 70-те години на миналия век, когато в страната пристигат много работници от Турция.

Класическата рецепта, която Турция иска да защити, включва месо, ориз, домати, люти чушки. По правило тази плънка се сервира в хляб пита. Дюнер кебапът, който е придобил популярност в Европа, обикновено включва зеле и листа от маруля. Пълнежът е силно покрит със сосове, включително чеснов сос, и се увива в лаваш.

Заради тези различия в рецептата Турция е потърсила подкрепа от ЕС в защита на традиционния начин на приготвяне на ястието, посочва „Икономист“. Изданието пише, че турските изисквания включват използването на говеждо или пилешко месо. Начинът, по който месото се маринова и нарязва, също може да стане защитен от правилата на ЕС. Продажбите на дюнер кебап в Европа възлизат на около 3,5 млрд. евро годишно, като в Германия те са 2,3 млрд. евро. Ако Турция успее да получи правото от ЕС да защити името на традиционното ястие, дюнер кебапът ще трябва да се продава в Европа под друго име.

Междувременно цената на дюнер кебапа в Европа много се е повишила – средно около 10 евро за порция. Думата „дюнер“ произлиза от турския глагол „дьонмек“, който означава „въртя“. Ястието се пече в продължение на часове на шиш и се нарязва на ивици, когато месото стане хрупкаво и кафяво. В Турция ястието оригинално е било произвеждано от агнешко месо и продавано само в чиния. През 70-те години обаче турски имигранти в Берлин решават да го сервират в питка и модифицират рецептата, за да я направят специална за берлинчаните.