Заведения Новини

Ден на испанските храни и напитки ще се проведе на 17 октомври в София

   
Ден на испанските храни и напитки ще се проведе на 17 октомври в София

Наближава второто издание на Деня на отворените врати за испанските храни и напитки в България. Това е събитие, което събира вносители и дистрибутори на храни и напитки, където ще бъдат представени висококачествени испански продукти, които вече присъстват на българския пазар. Целта е тези продукти да бъдат оценени от професионалните купувачи, които да ги направят достъпни за крайния потребител и да ги включат в портфолиото си. Събитието е насочено изключително към професионални посетители: сектор ХоРеКа, магазини или супермаркети, кетъринг компании, сомелиери, готвачи, специализирани журналисти и др. То ще се проведе на 17 октомври 2024 г. от 15:00 до 20:00 часа в хотел Hyatt Regency Sofia.

Денят на отворените врати се организира от ICEX España Exportación e Inversiones (публична организация, която насърчава интернационализацията на испанските компании) и Търговско-икономическата служба при посолството на Испания в България.

Испанската гастрономия е резултат от вековни традиции, които са я превърнали в еталон за престиж на международната сцена благодарение на съчетаването на продукти с отлично качество с кухня, която комбинира традиции и иновации. Всъщност кулинарният туризъм се е превърнал в един от най-важните двигатели на туризма в Испания, привличайки милиони посетители всяка година. С повече от 250 ресторанта със звезди „Мишлен“ Испания е желана дестинация за любителите на висшата кухня. Но храненето в Испания е и социално преживяване, което се случва на тераси, барове и ресторанти, където семейства и приятели се наслаждават на тапас, мезета и типични ястия в спокойна и гостоприемна атмосфера.

Това признание за испанската гастрономия и асоциацията ѝ с удоволствието в компания обяснява защо няколко хотела в България организират тематични вечери на испанската кухня, които съчетават дегустацията на нейните вкусни ястия и типични вина с омайната ѝ музика и танци.

Денят на отворените врати е отлична възможност за организаторите на тези тематични вечери да се запознаят отблизо с висококачествените испански продукти, присъстващи на българския пазар, и да предложат автентично кулинарно преживяване на своите клиенти, както и за други професионалисти в областта на предлагането на храни и напитки. В това второ издание на Деня на отворените врати ще има повече изложители отколкото в първото, като броят на участниците ще се увеличи от 14 на 19, а общият брой на масите, на които ще бъдат изложени продуктите, ще нарасне от 14 на 21.

Ще бъде представено голямо разнообразие от испански вина със световно признато качество, с различни наименования за произход, включително престижните червени вина от Риоха, Рибера дел Дуеро и Приорат, свежите бели вина от Риас Байксас и Руеда, подсилените вина от Херес, отлежали по оригиналната система на Criaderas и Soleras, или Cava - пенливото вино, произведено по традиционния метод.

Разбира се, ще има иберийска шунка (Jamón Ibérico), истинската емблема на испанската гастрономия, кулинарен лукс с уникална текстура и вкус, чието качество се определя от породата на прасето, отглеждането му на свободна паша, храненето му с жълъди и процеса на сушене.

Ще има и зехтин, известен със здравословните си свойства и основа на средиземноморската диета, призната за нематериално културно наследство на човечеството от ЮНЕСКО през 2020 г. Но ще има и бира, сухи колбаси, сирена, консервирани продукти, плодове и зеленчуци и др.

Входът е безплатен с предварителна регистрация. За повече информация относно Деня на отворените врати, за да се запознаете с каталога на изложителите и продуктите и да се регистрирате за това събитие, предназначено изключително за професионалисти в сектора, моля посетете интернет-страницата на събитието: