Събития Турагенции

Explorers Club Bulgaria ще изследва Южна Корея и Япония

   

Проф. Климент Найденов (вляво) представи новата експедиция до Южна Корея и Япония
  Мирослав Иванов

Изследователите на Explorers Club Bulgaria представиха предстоящата есенна експедиция до Япония и Южна Корея, чието лице е известната българска писателка Юлия Антонова-Мурата. Събитието се състоя в централната Аула на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и беше организирано под домакинството на Геолого-географския факултет, като събра над 100 гости.

“Пътуванията ни обединяват, като има много голям интерес към експедициите. Това е реалната връзка между науката и бизнеса”, заяви проф. Климент Найденов, декан на факултета и водещ учен в сферата на науките за Земята и хората. Explorers Club Bulgaria ще работи през новия сезон с туроператора “Карта холидей, който ще организира туристическата част – самолетни билети, хотели, местен транспорт, трансфери и екскурзоводи. На място се провеждат срещи и изследвания заедно с тамошните учени.

Юлияна Антонова – Мурата ще ръководи следващата делегация и ще тръгне още от Софи. Самата тя живее в Япония и ще запознае групата с местната култура, но ще направи срещи и с нейните герои от книгите си. Също и с японската култура. “Японците много обичат България и уважават българите. Те обожават киселото ни мляко и розовото масло”, каза Антонова. Според нея японците са най-точните хора на света. Миналата година един влак-стрела закъсня цели 3 секунди и предизвика хаос и създаде проблем на местните хора, коментира тя. Токио е огромен град с 37 млн. жители с покрайнините. Въпреки небостъргачите, в него има има много култура, история и дори зеленина, на която се държи, допълни Юлияна Антонова.

Юлияна Антонова – Мурата (вляво) разказа за Япония и представи последната си книга

Събитието е част от инициативата „Непознатите земи“, насочена към изследователския туризъм, която се реализира в партньорство с Нова телевизия и “Карта холидей”. Кампанията има за цел да представи туризма извън утъпканите пътеки, като го комбинира с науката и изследователския подход, съчетани с участието на някои от най-добрите български културолози, археолози и географи.

Explorers Club Bulgaria е учредена неправителствена организация от известни учени, писатели и пътешественици. Тя е първата по рода си, посветена на напредъка в научните изследвания и опазването на околната среда в глобален мащаб. Сред учредители са проф. Климент Найденов, проф. Милена Георгиева (изследовател в света на молекулярната биология и генетиката), доц. Георги Бърдаров (български географ, писател и университетски преподавател), Мартин Гаджев (спортист, иноватор и приключенец) и д-р Цветелина Цветкова (историк, преподавател и международен младежки координатор). Част от екипа са също така любими български писатели и артисти, изявени представители на гражданското общество, пътешественици или просто любители на приключенията. В него се включват проф. Николай Овчаров (археолог) и проф. Христо Пимпирев, доайен на българската антарктическа програма.

„Нашата мечта за създаването на този клуб се сбъдна. Целта беше да имаме една глобална общност, за да правим нашите изследвания“, коментира проф. Климент Найденов. Той допълни, че иска да мотивират младите хора да се занимават с наука. Освен това организацията ще подкрепя културата и опазването на природата. Надяваме се екипът с изследователи да се разшири и да правим пътувания от гледна научна и човешка точка, обясни проф. Найденов.

След Южна Корея и Япония, идват експедиции в Шри Ланка и Южна Африка, а през 2025 г. - Колумбия, Чили с Великденския остров, Монголия и в шест европейски държави.

Explorers Club Bulgaria стартира проекти, насочени към запазване на околната среда и подобряване на екологичния и устойчив начин на живот. Работи за съхранение на естествените местообитания и насърчаване на устойчиви практики както на местно, така и на международно ниво. Освен това подкрепя съхранението и популяризирането на местния бит и култура и културно-историческите ценности на регионите.

В областта на образованието ще разработва образователни програми и обществени събития за повишаване на осведомеността относно важността на проучването и опазването в глобален мащаб. Освен това създават платформи за културен и научен обмен за подобряване на глобалното разбирателство и сътрудничество в научните изследвания.

Мирослав Иванов