Заведения Новини

Естония е нововъзникващо място за гурме хранене

   
Естония е нововъзникващо място за гурме хранене

Вече е по-лесно да стигнете до Тарту, вторият град в Естония и Европейска столица на културата, съобщават от Euronews Travel.

Балтийската страна намери нова слава през 2024 г. с присъждането на европейската столица на културата на Тарту, нейният втори град, разположен на югоизток.

Заедно със столицата Талин, градовете привличат все по-голям брой туристи благодарение на прогресивното си сливане на средновековна и ултрамодерна култура - нещо, което придава вкус и на тяхната висока кухня.

Но въпреки ръста на посетителите, все още ще можете да влезете в музеите, без да чакате на опашка, и да резервирате маси в последния момент в ресторанти, които биха имали месеци дълги списъци на чакащи в други европейски градове.

Тарту: Вторият град на Естония блести като Европейска столица на културата

Годината на Тарту като Европейска столица на културата постави града стабилно на туристическата карта. Отличието даде на тартуйците международна сцена, за да издигнат своя богат исторически град и съвременни постижения.

Градът също е по-лесен за достигане сега, след като Finnair пусна полети от Хелзинки тази година. Пътуването отнема 50 минути бързо и чантите пристигат на мини въртележката на малкото летище минути след кацане.

Центърът на Тарту е компактен и достъпен за пешеходци, така че можете да се разхождате сутрин от рушащите се арки на извисяващите се руини на средновековна катедрала до тухлената църква „Свети Йоан“ с над 1000 малки фигури от теракота до централния площад с цвят на сладолед.

Пешеходна обиколка със сертифициран водач като Merike Jürna също ще отвори очите ви за по-странните атракции на Тарту, които може да бъдат пренебрегнати сами.

Има най-високата кръчма в света с 11 метра - наречена Gunpowder Cellar след местоположението си в останките на средновековния замък.

На централния площад има статуя на двама целуващи се студенти, което предизвика масова целувка като част от тазгодишните културни събития. Докато е отбелязана в обсерваторията на Дорпат, има меридианна линия, която през 1855 г. позволява на Фридрих Георг Вилхелм фон Струве да изчисли размера и формата на Земята.

Всеки път, когато се ровите в миналото в Тарту, вие също толкова бързо се катапултирате в настоящето. След като разгледате Градския музей, можете да се качите на самоуправляващ се автобус до Естонския национален музей.

В тази колосална сграда - построена на бивша съветска писта през 2016 г. - исторически експонати от уралския живот, обичаи и облекло са изложени в поразително модерни дисплеи с анимации и интерактивни елементи.

10-минутно пътуване с автобус от центъра ви отвежда до Aparaaditehas (в превод Фабрика за джаджи). Тук се твърди, че е имало тайно съветско производство на военни части за ракети и подводници.

Тухлените складове са реновирани в изпръскано със стенописи хипстърско свърталище от барове, ресторанти, книжарници и занаятчийски ателиета.

Талин: Средновековни стени и музеи за виртуална реалност

Построен от камък, а не от дърво, много повече от средновековния град на Талин е оцелял, включително няколко кули - една особено дебелостенна е непочтително наречена Дебелата Маргарет.

Струва си да отворите с изскърцане тежката дървена врата на лютеранската църква на Светия Дух за изненадващо богат интериор от рисувани дърворезби, балкони от тъмно дърво и позлатен олтар от 15-ти век.

Калдъръмени алеи, сгушени зад централния площад, крият занаятчийски работилници за издухано стъкло, трикотаж и кожени изделия.

Но подобно на Тарту, историята и модерността съществуват в постоянна симбиоза.

В Музея на пристанището на хидропланите, разположен в огромен хангар с бетонен купол, можете да се спуснете в подводница, да се насладите на скалистите морета на спасителна лодка и да управлявате виртуален хидроплан.

На няколко минути пеша е PROTO Invention Factory, където слушалките за виртуална реалност ви позволяват да управлявате балон с горещ въздух, да стреляте или да карате по състезателна писта.

Разрастващата се естонска хранителна сцена Michelin

Подобно на интериорния си дизайн - чиито приглушени цветове, естествена материя и чиста естетика могат да бъдат сбъркани със скандинавски - нововъзникващата кухня на Естония е изискана и модерна.

Два часа и половина пътуване с автобус или влак ще ви отведе от Тарту до столицата Талин. Ако пътувате с кола - което отнема около два часа - можете да спрете извън града за гурме храна в Restoran Fii.

Дегустационното меню включва осолен костур от Чудското езеро, телешки тартар с див чесън и агнешко филе с пушена бруква.

В столицата има три звездички и 25 препоръчани в гида.

Най-красивото място е Mon Repos, разположен в реставриран плажен клуб от 19-ти век на ръба на осеяния с дворци парк Kadriorg. Люляковата дървена сграда има сводести прозорци с детайли от витражи, които позволяват на светлината да се излива в бледо дърво и кремав интериор.

Както навсякъде в Естония, менюто е смесица от старо и ново. Главният готвач Ерик Просвирин възроди древни рецепти от руски, френски и италиански готварски книги заедно с нови ястия по собствено изобретение.

Подобно на Widget Factory в Тарту, Талин има няколко регенерирани индустриални зони. В квартал Rotermann мелници и складове с бежов камък имат смели стъклени добавки и сега се помещават дизайнерски магазини, кафенета и ресторанти.

Pull е препоръчан от Michelin и е специализиран в печено на дървени въглища месо като мраморна пържола Angus и телешки ребра.

В друга възродена индустриална зона, Telliskivi Creative City, Fotografiska е единственото заведение за хранене със зелена звезда Мишлен в Талин - което награждава отдадеността на устойчивостта.

Газпачото от осемстепенно дегустационно меню е ярко кисело червено зеле. След това идва кошница за хляб с ръж и ястие от сладки домашни домати с конфи с чесън.

Телешкият тартар има богат сметанов сос, направен от сирене пекорела от ферма в южната част на страната, докато зеленчуците темпура са леки, хрупкави и оживени с червен пипер.

Главният готвач Петер Пихел демонстрира изобретателността си по време на десертния курс с шоколадов мус, който не съдържа шоколад. Вместо това, смес от брашно от рожков, печена цикория, прах от арония и малцов сироп имитират почти неразличимо вкуса на какао.