Българската агенция по безопасност на храните започна засилени проверки в хотели, магазини и хранителни обекти в зимните курорти.
Инспекциите са във връзка с настъпващия зимен туристически сезон и ще продължат до 14 март включително. На териториите на Областните дирекции по безопасност на храните София-град, София-област, Смолян и Благоевград ще се проверяват:
обекти за търговия на дребно с храни;
подвижни обекти;
обекти с дейност кетъринг;
заведения за обществено хранене, вкл. и такива намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти с места за настаняване и/или предлагащи услугата „all inclusive“ и други.
Проверките в курортите имат за цел да установят произход и правилно съхранение, както и срокове на съхранение на суровини и храни, съответствие на сграден фонд и оборудване.
Инспекторите обръщат внимание осигурени ли са подходящи условия за измиване и дезинфекция, подходящо работно облекло и лични предпазни средства.
При установяване на несъответствия ще бъдат предприемани действия в съответствие с действащото законодателство в областта на храните, посочват от БАБХ.