Заведения Новини

Пловдивският Valere получи приза Ресторант на годината

   
Пловдивският Valere получи приза Ресторант на годината

Пловдивският ресторант Valere беше избран за „Ресторант на годината“ за 2024 г. на списание „Бакхус“ по време на церемония в Hyatt Regency. Той беше номиниран заедно с Fake French, Nikolas 0°/360°, Spectrum Restaurant и Космос, пише Дневник.

Valere се намира в сърцето на Пловдив и е описван като „пиршество както за небцето, така и за очите“. Наградата приеха неговите шеф готвачи Тодор Танчев и Мелиса Манче, които се запознават в САЩ, където са работили в ресторанти със звезди „Мишлен“, преди да се преместят и установят в Пловдив.

В категорията „Авторски почерк“ беше отличен „Космос“ в надпревара с Unica, Talents, JAZU by Hamachi и Fake French за място, което се отличава с идентичността на готвача и менюто, което той е създал.

Kuzina Greek Eatery тази година спечели в категорията „Дебют“, където бях номинирани още ARIA и Синева, места, които са отворили вратите си през последната една година.

За „Вкусно място“ бе определено L’etranger, категория, в която вкусът е с най-голямо предимство, което беше избрано в съревнование с Ramira, Хабиб бейрут, Marché и Паваж.

В категорията „Хотелско гурме“ наградата бе връчена на Spectrum Restaurant в съревнование с JIRU Asian Restaurant, ADOR, Cookó Kitchen:Drinks и The Revolutionary Dining Room & Bar.

Ресторант ANDRé бе отличен в категорията „Вино и напитки“, а сред местата, които знаят как да съчетават напитките с храната бяха номинирани и Aestivum, Valere, Niko’las 0/360 и Космос.

Всяка година победителите се определят от експертно жури, което посещава всеки ресторант инкогнито и го оценява по над двайсет критерия, сред които хармония в кухнята, гостопримество, вкусове, баланс и общо гурме преживяване, защото едно място е повече от просто добра кухня.

Читателите на „Бакхус“ също успяха да направят своя избор и за „Ресторант на читателите“ беше посочен ADOR.

И тази година партньор на „Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino“ беше JRE – Jeunes Restaurateurs – международна асоциация, която събира най-талантливите млади шеф-готвачи в Европа. За да представят кухнята на своите региони, Райън Блекбърн, който дава нов живот на вкусовете на Кумбрия, Алесандро Тормолино, шеф на ресторант „Sensi“ (с 1 звезда „Мишлен“) в Амалфи, Италия, и Борха Мареро Васкез, собственик на ресторант „Muxgo“ (с 1 звезда „Мишлен“ и зелена звезда „Мишлен“ за устойчива кухня) в Лас Палмас де Гран Канария, приготвиха ястията за вечерята по време на церемонията.