Пловдивският ресторант Valere беше избран за „Ресторант на годината“ за 2024 г. на списание „Бакхус“ по време на церемония в Hyatt Regency. Той беше номиниран заедно с Fake French, Nikolas 0°/360°, Spectrum Restaurant и Космос, пише Дневник.
Valere се намира в сърцето на Пловдив и е описван като „пиршество както за небцето, така и за очите“. Наградата приеха неговите шеф готвачи Тодор Танчев и Мелиса Манче, които се запознават в САЩ, където са работили в ресторанти със звезди „Мишлен“, преди да се преместят и установят в Пловдив.
В категорията „Авторски почерк“ беше отличен „Космос“ в надпревара с Unica, Talents, JAZU by Hamachi и Fake French за място, което се отличава с идентичността на готвача и менюто, което той е създал.
Kuzina Greek Eatery тази година спечели в категорията „Дебют“, където бях номинирани още ARIA и Синева, места, които са отворили вратите си през последната една година.
За „Вкусно място“ бе определено L’etranger, категория, в която вкусът е с най-голямо предимство, което беше избрано в съревнование с Ramira, Хабиб бейрут, Marché и Паваж.
В категорията „Хотелско гурме“ наградата бе връчена на Spectrum Restaurant в съревнование с JIRU Asian Restaurant, ADOR, Cookó Kitchen:Drinks и The Revolutionary Dining Room & Bar.
Ресторант ANDRé бе отличен в категорията „Вино и напитки“, а сред местата, които знаят как да съчетават напитките с храната бяха номинирани и Aestivum, Valere, Niko’las 0/360 и Космос.
Всяка година победителите се определят от експертно жури, което посещава всеки ресторант инкогнито и го оценява по над двайсет критерия, сред които хармония в кухнята, гостопримество, вкусове, баланс и общо гурме преживяване, защото едно място е повече от просто добра кухня.
Читателите на „Бакхус“ също успяха да направят своя избор и за „Ресторант на читателите“ беше посочен ADOR.
И тази година партньор на „Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino“ беше JRE – Jeunes Restaurateurs – международна асоциация, която събира най-талантливите млади шеф-готвачи в Европа. За да представят кухнята на своите региони, Райън Блекбърн, който дава нов живот на вкусовете на Кумбрия, Алесандро Тормолино, шеф на ресторант „Sensi“ (с 1 звезда „Мишлен“) в Амалфи, Италия, и Борха Мареро Васкез, собственик на ресторант „Muxgo“ (с 1 звезда „Мишлен“ и зелена звезда „Мишлен“ за устойчива кухня) в Лас Палмас де Гран Канария, приготвиха ястията за вечерята по време на церемонията.