Анализи Новини

Българските туристи не компенсират спадовете през септември

   
Българските туристи не компенсират спадовете през септември

И през септември българските туристи са продължили да подкрепят бизнеса на родните хотелиери. През есенния месец са се увеличили и нощувките на българи, и приходите от тях в местата за настаняване. Сривът при чужденците обаче е толкова сериозен, че спадовете в сектора не могат да се компенсират. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

След като в условията на коронавирусната пандемия през август българският туризъм регистрира над 20% ръст на приходите от нощувки на българи и 12% увеличение на пренощували българи в местата за настаняване за година, през първия есенен месец трендът продължава. В същото време сривът при нощувките и приходите от чужденци се задълбочава.

Постъпленията от български туристи не могат да компенсират драстичния спад заради по-малкото чужди туристи, вижда се от данните. Приходите от нощувки през септември достигат 88,1 млн. лв., или с 47,1% по-малко в сравнение със септември 2019 г. Регистрираният ръст при българите е 18,2%, но сривът на приходите от чужди граждани е с 67,5 на сто.

Ръстът на приходите от българи може би е очакван с оглед на призива на властите българите да изберат родното Черноморие това лято, както и на ограниченията в международния туризъм. От своя страна, голяма част от хотелиерите намалиха цените на нощувките и на пакетните цени на услугите си през септември в комбинация с традиционните намаления, характерни за този месец по Черноморието.

Въпреки стимулите от страна на туристическия бизнес броят на нощувките в хотелите през септември намалява с 42,3% до 1,787 милиона в сравнение със същия месец на предходната година. Най-голям спад на нощувките (с 47,3%) се наблюдава в местата за настаняване с 4 и 5 звезди.

През есенния месец е намалял и броят на пренощувалите лица в местата за настаняване – те са с 30% по-малко за година и достигат 593,3 хиляди. Основен фактор за негативната тенденция отново е регистрираният срив при чуждите граждани - с 63,4%, докато при българите има увеличение - с 11,6%.

Българските граждани, нощували в местата за настаняване през септември, са 421,5 хил. и са реализирали средно по 2,6 нощувки. Чуждите граждани са 171,8 хил. и са реализирали средно по 4,1 нощувки, като 77,6% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди.

През септември в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 78% от общия брой нощувки на чужди граждани и 42,4% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 13,6% от нощувките на чужди граждани и 26,3% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 8,4 и 31,3%.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през септември е 27,3%, като намалява с 9,1 процентни пункта в сравнение със септември 2019 г. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди – 34,6%, следват местата за настаняване с 3 звезди - 24,7%, и с 1 и 2 звезди – 19,1%.

Очевидно някои собственици на хотели са прекратили дейност през септември, тъй като през месеца в страната са функционирали 2 589 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 102,9 хил., а на леглата - 227,2 хиляди. За сравнение, през август в страната са функционирали 2 896 обекта с над 10 легла.

През септември на годишна база общият брой на местата за настаняване намалява с 11,5%, а броят на леглата в тях - с 22,9%.

Разрастващата се пандемия не е добър знак за хотелиерския бизнес. Очакванията са за временно замразяване на дейността въпреки задаващите се Коледни и Новогодишни празници, когато обичайно хотелите са пълни.

За това говорят и резултатите от анкетното проучване сред управителите на местата за настаняване по време на епидемичната обстановка в страната, направено през октомври от Националният статистически институт. Близо една четвърт от българските хотелиери (24,6%) предвиждат временно да преустановят дейността си в краткосрочен план, показа анкетата.

И все пак мениджърите в хотелиерския сектор продължават да търсят варианти, за да запазят бизнеса си на повърхността. През септември 52,2% от хотелиерите са предложили алтернативен период за използване на направените резервации, 62,4% имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 47% - на нощувката в очакване на почиващи за предстоящите празници.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати