Анализи Новини

Вижте най-добрите плажове в Европа

   
Вижте най-добрите плажове в Европа

Лятото ни пълзи бързо и с него идва обещанието за бягство на слънце. Това е шанс да се отпуснете, да потопите пръстите си в пясъка и да забравите за всичко останало, съветват от Euronews Travel.

Но как точно изглежда перфектната плажна почивка?

Платформата за резервации на места за отдих BookRetreats класира плажовете в 16 европейски страни въз основа на това, което според тях туристите ценят най-много: популярност, време, безопасност, достъпност и качество на водата.

Използвайки данни от рецензии в Google, класации за безопасност от Global Peace Index и информация за качеството на водата от Европейската агенция за околна среда (EEA), всяко местоположение получи оценка от 0 до 1 за тези категории с общ възможен резултат 5.

От повече от 14 000 най-високо оценени дестинации, компанията за туристически резервации разгледа по-отблизо 251 плажа. Те ги анализираха всички от най-популярните уединени места - далеч от големите летища - като Praia da Samoqueira в Португалия или Cala Mariolu в Италия до страни като Кипър, където 99,2% от местата за къпане съобщават за отлично качество на водата.

Това са местата, които казват, че са най-добрите плажове в Европа за посещение това лято.

Къде са най-добрите плажове в Европа?

Топ 25 на най-добрите плажове в Европа са разпръснати из целия континент от Германия до Гърция и Хърватия. Но когато става въпрос за топ 10, в тази класация има открояващо се място.

Португалският плаж Marinha е на десето място, а Praia da Falésia на второ. В Испания Cala Comte спечели шесто място, Las Canteras на четвърто, а La Concha Beach се класира на първо място.

Иберийският полуостров има много от най-добрите плажове на континента.

Ето по-отблизо крайбрежните дестинации, които заемат първите пет места в списъка.

Lama Monachile, Италия: Оставете плажната си кърпа в емблематичен залив

На пето място е каменистият бряг на Lama Monachile в Италия. Този залив между две великолепни скали в средата на Полиняно а Маре има класация 4,7 от 5 от 14 900 отзива в Google.

Лятото е идеално за любителите на слънцето, достигайки средно 30C, а статутът му със Син флаг гарантира кристално чиста вода с отлично качество. Италия е на 34-то място в света по безопасност и този плаж също е лесно достъпен с кола само на 50 км от летище Бари.

Като цяло това печели Lama Monchile резултат от 4,15 от 5 - най-високо класираният италиански плаж в списъка.

Плаж Las Canteras, Испания: Хванете малко лъчи, без да напускате града

В оживеното сърце на Гран Канария, Las Canteras е плажът с най-висок резултат на Канарските острови. Освен това има оценка 4,7 от 5 от 14 400 отзива на пътници.

Безкрайното слънчево греене носи летни температури от 28C, а качеството на водата е отлично според данните на EEA - голям бонус, ако планирате да плувате в морето и да се насладите на оживения риф, гъмжащ от морски живот.

Тъй като Испания е 32-ра в света по безопасност, тя получава същата оценка за това като всички останали испански плажове в списъка. А що се отнася до достъпността, Las Canteras е само на 22,5 километра от летище Гран Канария.

Като цяло BookRetreats дава на този плаж оценка 4,21 от 5, което означава, че е четвъртият най-добър плаж в Европа.

Плаж Pasjača, Хърватия: Открийте скрит скъпоценен камък на Адриатическо море

Заклещен между висока скала и Адриатическо море, плажът Pasjača е най-добрият плаж в Хърватия. Той има класация 4,8 от 5 от повече от 2400 отзива - по-малко от другите, но индикация, че този плаж може да бъде истинско скрито бижу.

Потопете се в топлина от 28C през лятото, след което поплувайте във водата с отлично качество. Морето е най-топло през август.

Хърватия е 14-та в света по безопасност, което също носи на този плаж някои допълнителни точки и не може да бъде по-лесно достъпен само на 7,5 км от летище Čilipi.

С обща оценка от 4,22 от 5, Pasjača Beach е третият най-добър в Европа.

Praia da Falésia, Португалия: Потопете се под златните скали

Заобиколен от златните глинени скали на Алгарве, Praia da Falésia има средна оценка 4,7 от 5 от 13 000 отзива в Google.

Ясните слънчеви дни достигат среден максимум от 28C през лятото и - както всички останали влизания в челната петица - има отлично качество на водата. Ако вашата грижа е безопасността, Португалия е на 7-мо място в света. Тя е една от петте най-безопасни европейски крайбрежни държави.

А достъпът до този плаж е лесен с Praia da Falésia само на 31,4 км с кола от добре обслужваното летище Фаро.

La Concha Beach, Испания: Посетете най-добрия плаж в Европа

Плажът La Concha може да се намери точно на изток от Билбао, близо до границата между Франция и Испания.

Беше един от най-високо оценените в Европа със средно 4,7 от 5 над 21 000 отзива в Google. Топлите, меки летни дни носят средни температури от 24C, а отличното качество на водата го прави чудесно място за плуване.

На около 30 минути от летище Сан Себастиан също не е трудно да стигнете до там. И в крайната категория за безопасност Испания се нарежда на 32-ро място в световен мащаб. Като цяло, това дава резултат на La Concha Beach от 4,29 от 5, спечелвайки му първо място в списъка на BookRetreats.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.