Новини Събития

Проектът Светът на траките ще привлече още повече туристи в региона на Казанлък

   
Проектът Светът на траките ще привлече още повече туристи в региона на Казанлък

Археологическият комплекс "Долината на тракийските царе" е първият по рода си в страната, а целта му е да представи в пълнота и да развие тракийската култура и изкуство в региона на Казанлък. Това каза в интервю за БТА кметът на общината Галина Стоянова.

Комплексът ще бъде официално открит на 9 април. Той се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него са тракийските гробници Грифони, Хелвеция, Голяма Косматка, Оструша и Шушманец.

Стоянова изрази увереност, че комплексът ще се превърне в предпочитано място за всички туристи, които искат да получат информация и насоки за последователно посещение на тракийските гробници и ще спомогне за това те да добият по-пълна представа за различните периоди на развитие на тракийската култура. "В комплекса има изградена централна сграда, в която посетителите ще могат да видят восъчни фигури на тракийския цар, царица, виночерпец и воин, създадени по подобие на стенописите в казанлъшката Тракийска гробница и да си направят снимки с тях, облечени в типичните за епохата дрехи", посочи тя. Посетителите ще се озоват в тронната зала на двореца в античния град "Севтополис", а самият античен град е пресъздаден в макет, който представя съществуването му под язовир "Копринка". Макетът е изграден с подкрепата на специалисти в тракологията, отбеляза кметът.

В комплекса има и холограмен екскурзовод, визуализиращ тракийски владетел, който посреща посетителите и разказва за Долината на тракийските царе. Чрез триизмерна виртуална реалност туристите ще имат възможност под формата на игра да научат различни детайли и аспекти на тракийската култура, начин на живот, да се пренесат от тронната зала на Севт III до жреческия ритуал в Тракийската гробница и битката на тракийските воини, коментира Галина Стоянова. В централната сграда на разположение на посетителите са още ателие за керамика, ювелирно ателие, магазини за сувенири.

Тя посочи още, че в археологическия комплекс има многофункционална зала за събития, изложби, ресторант с винарна, пет къщи за гости, център за билети и кафене. Екстериорното пространство дава възможност за организиране на събития на открито, включително на спектакъла " Мистериите на тракийския Орфей", който разказва за историята на Орфей и Евридика и е създаден от общинския театър "Любомир Кабакчиев", обясни Стоянова.

На панорамната стена на комплекса са разположени далекогледи, с които посетителите ще могат да се насладят на гледката на Долината на тракийските царе. Предвидени са още възможности за наемане на велосипеди, колички за голф, обиколка и заснемане на долината с дрон и обиколка с балон с топъл въздух, каза тя. Северно от комплекса е разположена розова градина с насаждения от маслодайна роза и лавандула, както и гюлпана за демонстрация на процеса на дестилиране.

Кметът напомни, че комплексът е част от един от най-широкомащабните проекти на Община Казанлък "Светът на траките". Проектът е финансиран по Оперативната програма "Региони в растеж 2014-2020" и включва консервация, реставрация и социализация на тракийска гробница и култов комплекс "Оструша", изграждане на велоалея от град Крън до град Шипка, както и построяване на туристическия комплекс. По думите ѝ това е проект, който ще окаже много силно влияние върху туризма в региона. Целта му е създаване на цялостен туристически продукт, с който да се представи културното наследство, оставено от траките, обясни тя. Общата стойност е 10 млн. и 800 хиляди лв., от които европейското финансиране е на стойност 6 млн. и 207 хиляди лв., националното съфинансиране е 1 милион и 95 хиляди лв., финансовият инструмент е 2 милиона 743 хиляди. От Министерството на културата са осигурени 285 000 лв., а собственият ресурс на Община Казанлък е 489 000 лева.

Проектът приключи в края на миналата година без забавяне в изпълнение на дейностите по трите изключително трудни обекта, напомни Галина Стоянова. В процеса на изпълнение е създадено и общинско предприятие, което да управлява комплекса така, както е предвидено във финансовия инструмент и след финансов анализ, каза тя.

Кметът обясни още, че култовият комплекс "Оструша" е вече напълно социализиран и консервиран. Той има нова защита постройка, в която посетителите имат възможност да видят в пълен аспект архитектурата на гробницата, а в същото време гробната камера оставя напълно защитена благодарение на специална стъклена камера с осигурени системи за поддържане на необходимата влажност и температура, обясни Стоянова. Новата защитна постройка е със съвременен облик и дава възможност за посещение на повече туристи, монтирано е високотехнологично видеонаблюдение в гробната камера, което позволява разглеждане на стенописите на монитори, монтирани в помещенията.

Галина Стоянова подчерта, че към целия проект е подходено с много внимание и детайлни проучвания. "Намесата в култовите комплекси, както и изграждането на паралелни копия изисква много добро подбиране на специалистите траколози, които да дадат консултация", обясни тя и посочи, че комплексът "Долината на тракийските царе" ще покаже как щадящо и същевременно с много любов може да бъде представено богатото тракийско наследство на региона.