Събития

Това са най-устойчивите дестинации

   
Това са най-устойчивите дестинации

С изтичането на времето за задържане на глобалната температура до 1,5 °C - над тази стойност, както предупреждават експертите, последствията могат да включват много по-горещи дни, по-високо морско равнище и загуба на почти всички световни коралови рифове - прилагането на решения за по-устойчиво и нисковъглеродно бъдеще е от ключово значение. А що се отнася до дестинациите, някои се оказват по-добри в това отношение от други.

Най-новият Глобален индекс за устойчивост на дестинациите разглежда 69 показателя, като например степента на рециклиране, нивата на замърсяване на въздуха, количеството на велосипедните алеи и процента на хотелските стаи, които са сертифицирани като екологични, за да избере най-устойчивите градове в света. Макар че индексът е насочен към признаване на туристическите сектори за техните ангажименти за устойчивост, той взема предвид и данни, които засягат жителите на градовете - това прави индекса добър източник на информация не само за пътуващите, които искат да изберат устойчива дестинация, но и за бъдещите жители, които искат да се установят в екологичен град.

Ето пет града, които се нареждат сред най-добрите, според BBC

Гьотеборг, Швеция

Шведският град е на първо място в Глобалния индекс за устойчивост на дестинациите, но с това не свършва ангажимента му да запази доброто си име. Вторият по големина град в Швеция оглавява индекса всяка година в периода 2016-2021 г.; през 2021 г. е обявен от Lonely Planet за най-добрия устойчив град в света; а през 2022 г. се присъединява към 100-те града в ЕС, които планират да бъдат неутрални по отношение на климата до 2030 г.

Тук жителите и гостите на града могат да се придвижват с велосипеди, да са разхождат по дълги, спокойни и добре поддържани алеи, повечето имат електромобили. Но това не са единствените начини, по които Гьотеборг помага за намаляване на въглеродния отпечатък на своите жители и посетители.

Цели 95% от обществения транспорт в града се захранва с възобновяема енергия, като например електрическите автобуси. Летището на града е сертифицирано на едно от най-високите нива по схемата за въглеродна акредитация на летищата, което означава, че то се ангажира с проследяване, намаляване и компенсиране на въглеродните емисии, а около девет от десет хотелски стаи са сертифицирани по отношение на околната среда. Дори фестивалите, които могат да бъдат големи замърсители с CO2, се стремят да намалят въздействието си, като Way Out West - който предлага само вегетариански ястия, продава рециклирани дрехи като стоки и избягва чиниите и приборите за еднократна употреба - стана първият музикален фестивал в света, сертифициран като устойчив през 2013 г.

Осло, Норвегия

На второ място в списъка - и вторият от осемте скандинавски града, които попадат в топ 10 - е Осло, който беше обявен и за официална Европейска зелена столица през 2019 г. Може би е парадоксално, но като се има предвид икономическата зависимост на Норвегия от петрола и газа, страната редовно получава най-високи оценки за ангажиментите си в областта на устойчивото развитие. Логично е Осло, столицата на Норвегия, също да го прави.

Разходете се из Осло и този ангажимент ще ви стане ясен. Само по отношение на транспорта градът разполага с 270 станции за градски велосипеди, 5000 станции за зареждане на електрически превозни средства и е въвел електрически скутери. Освен това градът е зелен в буквалния смисъл на думата. По-голямата част от общината - 63% - е гора. Други 9 % се състоят от зелени площи и градски паркове.

Но много от инициативите за устойчивост са зад кулисите, казва пред BBC Ан-Сине Фагеренг, маркетинг мениджър на туристическия борд на Осло, VisitOSLO. "Ние правим зелени "побутвания" на туристите, които идват тук", казва тя. "Когато погледнете нашия уебсайт, няма да видите, че навсякъде сме поставили много зелени листа или че наричаме всичко "устойчиво". Но се опитваме да направим устойчивия избор по-полезен."

Уебсайтът акцентира върху ресторанти като Maaemo, получил зелена звезда "Мишлен" за устойчивите си практики, и места за настаняване като Thon Hotel Astoria - сертифициран за екологичност нискобюджетен хотел, който намалява въглеродния си отпечатък, като използва възобновяема енергия. VisitOSLO също така е разработил свои собствени критерии за предприятията, които могат да получат значка "Отговорно посещение на Осло", и разполага със специални ресурси като своя Зелен пътеводител за туристите, които също искат да дадат приоритет на устойчивите възможности.

Офлайн бордът по туризъм прилага същите принципи. В туристическия офис, ако посетител поиска съвет как да стигне от точка А до точка Б, служителите първо му предоставят информация за обществения транспорт, казва Фагеренг. Туристическият борд също така е разработил курс по устойчиви бизнес практики за туристическата индустрия, с теми като намаляване на дървесните отпадъци или минимизиране на шумовото замърсяване.

Фагеренг е реалист по отношение на предизвикателствата: докато летенето до дадена дестинация остава необходимост, например, е почти невъзможно да се каже, че пътуването навсякъде е "устойчив" избор. Но тя е оптимист. "Като цяло туристическата индустрия не е устойчива. Но ние наистина полагаме огромни усилия да вървим в тази посока", казва тя. "Туризмът може да бъде сила за добро."

Глазгоу, Шотландия

Дори името на Глазгоу говори за неговото екологично наследство: то идва от галската дума Glaschu, която означава "скъпа зелена площ". Около 1500 години след основаването си шотландският град заема най-високо място от всички градове в Обединеното кралство (и осмо място като цяло) в Глобалния индекс за устойчивост на дестинациите, където от 2016 г. насам всяка година попада в топ 10.

През 2023 г. градът въвежда зона с ниски емисии, като ограничава автомобилите, които могат да влизат в центъра, за да се намали замърсяването на въздуха. Изградени са станции за зареждане на електромобили, инсталирани са "умни" LED улични лампи, а също така се забелязват усилия за насърчаване на колоезденето със схеми за наемане на велосипеди и нови велоалеи. "Изпълнението не винаги е било най-доброто. Понякога изглеждаше така, сякаш за изграждането на велоалея са натоварили човек, който всъщност никога не е карал колело", казва Кати Калейтнер, която е родом от Виена, но от 10 години живее в Глазгоу.

Глазгоу също така въплъщава репутацията си на зелен град - каза Калейтнер. Нейната къща в края на града гледа към гориста местност, но дори и в сърцето на Глазгоу има многобройни паркове (общо в града има над 90). Въпреки че има различия между кварталите, средно осем от всеки десет деца в Глазгоу живеят на 400 м от обществени зелени площи.

Въпреки това градът има да преодолява препятствия. В сравнение с Виена и Берлин, където е живяла преди, Калейтнер казва, че общественият транспорт в Глазгоу е по-скъп и по-слабо развит. Въпреки това тя не е изненадана, че Глазгоу постоянно се представя добре. Според нея голяма част от това се дължи на нагласите на жителите. Например схемите за кръгова икономика са станали по-популярни, като има повече обществени центрове за ремонт или отдаване на продукти под наем.

"Виждам, че много социални предприятия и много фирми наистина преследват този аспект на устойчивостта и улесняват постигането на по-устойчив избор", казва тя. "И това със сигурност е нещо, което съм виждала в Глазгоу - може би повече, отколкото дори в някои от другите градове, в които съм живяла."

Бордо, Франция

Повечето хора познават Бордо заради зашеметяващата му архитектура и вкусното вино, но има и друга причина да се влюбите в този френски град: той се стреми към по-устойчиво бъдеще. Освен че се нарежда в топ 10 на Глобалния индекс за устойчивост на дестинациите, Бордо е третата най-високо оценена устойчива дестинация в TripAdvisor.

Разходете се из града и знаците за тези усилия са навсякъде. В града може да се придвижвате с велосипеди на самообслужване V3, електрически автобуси, трамваи и дори с речни шатъли, а ресторантите с нулев пробег и магазините за втора употреба са в изобилие. Около три четвърти от лозята на Бордо и една трета от туристическите компании са получили екосертификат, както и самият туристически офис. Дори фестивалът на виното в Бордо - тази година от 27 до 30 юни - се опитва да намали въглеродния си отпечатък: екосертифициран от 2021 г., той компостира хранителни отпадъци, не продава пластмасови изделия и всяка година измерва и докладва за емисиите си.

Но според Оливие Осели, директор на туристическата служба на Бордо, градът се стреми към много по-високи цели. Туристическият сектор на града се е ангажирал до 2026 г. 80% от участниците в него - от хотели до туристически агенции - да получат екосертификат.

"Устойчивостта е една от основните стратегии, върху които трябва да се съсредоточим през следващите години", каза той. "Знаем, че глобалното затопляне е тук и в този смисъл всички икономически сектори трябва да се погрижат за нашето бъдеще и за планетата."

Разбира се, както и за всички градове в списъка, има още много работа за вършене. Едно от нещата, върху които той и неговите сътрудници мислят, казва Осели, е как да се намали въглеродният отпечатък от самото пътуване до Бордо: в крайна сметка престоят само за една или две нощувки в дадена дестинация е по-въглеродно интензивен, отколкото ако останете по-дълго. "Трябва да работим върху това", казва той. "И ако някой идва за два дни по работа например, наистина трябва да кажем: добре, останете два дни за работа, но останете още три дни, за да посетите града, да видите лозята и да ползвате обществения транспорт в града." Което - като се има предвид всичко, което Бордо може да предложи - не изглежда като такова наказание.

Гоянг, Южна Корея

На 14-о място в списъка - и най-високо от всички градове извън Европа - се нарежда Гоянг, Южна Корея, където туристическата индустрия усилено работи за подобряване на екологичните си показатели.

През 2017 г. Гоянг, разположен в непосредствена близост до Сеул, стана първият град в Южна Корея, който се присъедини към Глобалния индекс за устойчивост на дестинациите. През следващата година индексът му присъжда наградата "Най-усъвършенствана дестинация". Оттогава насам градът се изкачва в класацията на GDSI. През 2022 г. той получи първите си сертификати за устойчивост по ISO 20121, особено за своите конвенции и събития. Днес конгресният/изложбен център рециклира дъждовната вода за баните, езерото и градините. Самият град също така разполага с 68 парка и система за споделяне на велосипеди.

"Активното и непрекъснато преследване на устойчивостта в малък регионален град със значително ограничени човешки ресурси и бюджет в сравнение с международните градове не беше лесен подвиг", казва Питър Лий, управляващ директор на Бюрото за конгреси и посещения в Гоянг.

Освен инициативите, като например опитите на конгресния център да намали въглеродния си отпечатък, градът има "отлични екологични условия", казва Ли, като например повече от 1000 хектара "зелени и сини" площи (като паркове и водни площи) на 100 000 души и 424 км велосипедни алеи.

"Това е град, в който може да се живее, където селските и градските райони са добре хармонизирани, и който може да се похвали с най-добрите екологични политики и практически мерки в рамките на Южна Корея", казва Лий.

Топ 10 на градовете в Глобалния индекс за устойчивост на дестинациите през 2023 г:

Гьотеборг, Швеция

Осло, Норвегия

Копенхаген, Дания

Хелзинки, Финландия

Берген, Норвегия

Орхус, Дания

Олборг, Дания

Глазгоу, Великобритания

Бордо, Франция

Стокхолм, Швеция