Новини Събития

ЮНЕСКО включи централната част на Пекин в списъка на световното наследство

   
ЮНЕСКО включи централната част на Пекин в списъка на световното наследство

Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) включи централната градска част (ос) на Пекин в своя списък на световното наследство, признавайки нейната цялост, автентичност и статут на защита и управление, съобщава „Синхуа“.

Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО вярва, че централната ос на Пекин представлява уникален тип в историята на световните градове, въплъщава традиционните китайски философски концепции за "Джун" (централност) и "Хъ" (хармония) и има значителен принос в историята на градско планиране в световен мащаб.

Организацията също високо оцени огромните усилия и изключителните постижения на китайското правителство в защитата и опазването на културното наследство на древния град Пекин.

Централната ос на Пекин, първоначално създадена през XII век и формирана през XVI век, преполовява Пекин от север на юг. Тя се е превърнала в най-дългата градска ос в света днес, обхващаща 7,8 км.

Ли Кун, заместник-министър на културата и туризма на Китай, заяви, че централната ос на Пекин е едно от най-важните световно културно наследство на Китай.

Общият брой на обектите на световното наследство в Китай нарасна до 59.