Новини Турагенции

АБТТА ще продължи да работи по Гаранционния фонд за изчистване на детайлите

   
АБТТА ще продължи да работи по Гаранционния фонд за изчистване на детайлите

След приключване на общественото обсъждане на проектозакона за промени в Закона за туризма, свързани с Туристическия гаранционния фонд и обобщаване на предложенията, коментарите и възраженията, те ще бъдат разгледани от работната група за фонда.

Това съобщи  днес пред Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) министърът на туризма Евтим Милошев. Срещата беше по искане на организацията с основна тема обсъждане на Гаранционния фонд, а поводът – журналистически публикации, които говорят за напрежение в бранша във връзка с внесените промени. В срещата участва дистанционно и председателят на Асоциацията на инкаминг агенциите Иван Грошев.

АБТТА винаги е работила в конструктивен диалог и смятахме, че сме постигнали базово съгласие и заедно ще изчистим детайлите. Общественото обсъждане на проектозакона е  първият тест до каква степен документът удовлетворява туроператорите“, каза председателят на АБТТА Димитрина Горанова. Вместо различията в позициите да бъдат обсъдени в работната група, те бяха изнесени в медиите, манипулирайки информацията и дискредитирайки работата на работната група.  „За нас закон не се пише през медиите, затова не сме излизали с крайни позиции – преценихме, че нашата задача е спокойно да прочетем закона, да обмислим текстовете, да ги обсъдим с членовете на АБТТА и тогава да обобщим становището си“, подчерта Горанова. Разчитаме на експертни становища, а не на декларации в медиите, добави тя.  Въпреки създалата се ситуация тя изрази надежда, че е възможно да се постигне консенсус и Туристическият гаранционен фонд да стане факт.

Смятам, че колегите са извършили много работа и има смисъл и основание туроператорите да бъдат разделени на тип А и Тип Б, коментира Иван Грошев, попитан за мнение. Туроператорите от втория тип са приемаща страна и няма как да участват в Гаранционния фонд, защото туристите вече са защитени от участието на чуждестранните туроператори в гаранционни фондове, застрахователни схеми и пр.

Когато има несъгласие, то трябва да се декларира в работен режим  а не да се изразява в медиите – това е поемане на отговорност. Другото е блокаж на работата, изрази мнение министър Милошев.

По думите му няма как след толкова много вложен обществен ресурс проектозаконът просто да бъде сложен в чекмеджето. Не говорим за започване отначало, а за естествена процедура, в която ще се вземат под внимание резултатите от общественото обсъждане, поясни министърът на туризма.

Законопроектът обаче ще бъде придвижен според процедурата едва след като всички участници в работната група се подпишат, че са съгласни с приетия вариант, подчерта министър Милошев.

Смятам също, че държавата може да подкрепи такава идея и основата на този фонд да бъде положен чрез безлихвен заем и след това да се поддържа, за да е ясно каква е финансовата тежест на всеки туроператор, каза още министърът на туризма.