Новини Събития Турагенции

Европейските туроператори се фокусират върху достъпния туризъм и кризите

   

София е домакин на годишната среща на европейските туроператори
  Мирослав Иванов

Годишната среща на Европейския комитет на асоциациите на туроператорите и туристическите агенти (ЕСТАА), която се провежда в София, се фокусира върху предизвикателствата, пред които е изправен туроператорският сегмент по отношение защита на потребителите и извлечените поуки от фалитите на някои от големите играчи на пазара. Другата голяма тема, с която започна работата на форума, е „Подобряване на достъпността, за да се изгради по-приобщаващ туризъм занапред“. Домакин и организатор на двудневния форум е Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), в партньорство с Министерството на туризма и двете най-големи общини в България – столицата София и най-стариятжив европейски град Пловдив.

Достъпният туризъм е все по-важен за туристическите посредници, тъй като отваря възможности за обслужване на нарастващ пазар на пътници с увреждания, които представляват значителна част от населението, обяви Рос Каладайн, ръководител “Бизнес подкрепа” към Visit England. Много хора с увреждания се сблъскват със значителни бариери, когато пътуват, подчерта той. Дискусиите започнаха с амбицията да бъдат проучени най-добрите практики, набори от инструменти и стратегии за индустрията, за да направим туризма по-достъпен. Това е особено навременно, тъй като Европейският акт за достъпността, който цели хармонизиране на стандартите и изисква търговските уебсайтове да бъдат достъпни, трябва да влезе в сила в средата на 2025 г.

Друг акцент беше поставен по време на кръгла маса по темата „Как да управляваме рисковете и кризите в туризма, със специален фокус върху климатичните рискове“. Честотата и тежестта на кризите, засягащи туристическия сектор, нарастват както в Европа, така и в световен мащаб, отбеляза Тревор Жирар, директор по стандартите и акредитациите в Hotel Resilient. Индустрията е все по-уязвима към различни кризи, включително пандемии, геополитическо напрежение и екстремни метеорологични явления, много от които се влошават от климатичната криза, допълни той. Дискусиите изследваха стратегиите за управление на рискове и кризи в туризма от гледна точка на различните заинтересовани страни като дестинации, доставчици на хотели и туроператори със специален акцент върху изменението на климата. В тази посока презентация направи Люблена Димова, старши мениджър изследвания в Европейската туристическа комисия.

Според нея кризите са разкрили, че туристическият сектор е един от тези, които имат много структурни слабости. Предположението, че някои дестинации или бизнеси са имунизирани срещу определен тип криза е абсолютно погрешно. “Когато говорим за промяна на времето в Европа, това е основа за голямо преосмисляне на това как нашата индустрия трябва да стане по-устойчива в бъдеще”, коментира тя.

Според Службата по изменение на климата по програмата "Коперник" на Европейската комисия, 2023 г. е била много катастрофална година, най-влажната, с най-големите наводнения, най-големите тежки топлинни вълни както морски, така и във вътрешността, посочи експертът и изтъкна, че практически всички европейски региони са били засегнати по някакъв начин, а оттам и туризмът. В Алпите през последните две години обемът на ледниците е намалял с 10 процента, а в не толкова далечно бъдеще се прогнозира, че няма да има сняг на височина 1500 метра. Димова отбеляза, че 25% от курортите в Алпите няма да бъдат толкова оперативни, колкото преди, ще се отрази и върху цените и ще направи ски туризма по-недостъпен.

Друга опасност за сектора са горските пожари, посочи Люблена Димова. Тя даде пример с Гърция, където се появява проблем с недостига на вода.

В панела „Управление на „свръхтуризма“ и неговите ефекти за осигуряване на положително бъдеще за туризма“ беше представен сложния и многоизмерен феномен „небалансиран туризъм“, който особено въздейства на ежедневния живот на местното население и се отразява негативно като цяло на имиджа на туризма.

Утре служебният министър на туризма Евтим Милошев официално ще закрие събитието. По-рано той коментира: "Домакинството на тази среща е изключителна чест за България и знак за доверието, което европейската туристическа общност има към нас. Ние ще използваме тази възможност, за да покажем не само богатото ни културно наследство и природа, но и за да затвърдим позициите си като иновативна и сигурна туристическа дестинация."

След края на официалните разговори в София, представителите на 25-те национални сдружения на туроператори от цяла Европа ще направят туристическа обиколка в столицата, а след това ще отпътуват за Пловдив – едно от средищата на развит културно-исторически и градски туризъм, стъпили на богатото културно наследство и модерността на съвременните туристически атракции, които предлага най-старият жив град в Европа. Гостите ще разгледат Стария град, Епископската базилика и ще се насладят на концерт на Пловдивската опера, както и на градския винен фестивал по случай Международния ден на мавруда – 26 октомври.

Мирослав Иванов