Коледните базари в Европа, които задължително трябва да посетите

  24 Декември 2017, 14:33     0

Какъв по-добър начин да усетиш духа на Коледа от това да посетиш някой шарен коледен базар с носещ се наоколо аромат на канела и греяно вино? За някои хора посещаването на едни от най-известните такива в Европа става повод за резервирането на пътувания независимо от ниските температури.

А кои са най-добрите коледни базари на Стария континент? Ето го списъка с такива според New York Post:

Берлин и Дрезден

Резултат с изображение за Коледен базар в Берлин и Дрезден

В германската столица всяка зима се организират над 80 такива, но три от тях човек трябва да види поне веднъж в живота си. Единият се намира на Потсдам плац, като той е отворен още от началото на ноември. Другият се намира на Александерплац и се вижда отдалече с коледната си пирамида, украсена с 5000 лампички. Третият важен коледен базар е до берлинското кметство, където има и ледена пързалка.

За любителите на историята е коледния базар в Дрезден, който е най-старият в Германия. Той за първи път отваря врати през XV век, като и днес посреща посетителите си с дървени и стъклени коледни играчки, греяно вино, вурстчета и сладки.

Виена

Резултат с изображение за Коледен базар във Виена

Градът, където се е родил валса, има коледни базари почти на всеки площад. Единият от най-известните се намира на Щефансплац, като на него се разполагат 40 павильончета пред готическата катедрала "Св. Стефан". Сред най-посещаваните е и тези до дворците Шьонбрун и Белведере.

Будапеща

Резултат с изображение за Коледен базар в Будапеща

Най-старият коледен базар в Будапеща се намира на площат Вьорьошмарти, като там посетителите могат да опитат от традиционните вкусни наденички, както и местни десерти. Сред най-посещаваните е и този на площат "Св. Стефан".

Прага

Резултат с изображение за Коледен базар в Прага

В чешката столица коледните базари отварят врати от 2 декември до 6 януари. Най-големият се намира на павирания площад в центъра на Стария град, заобиколен от барокови сгради. Там могат да бъдат купени сувенири от чешки кристал и разнообразни ръчно правени сувенири. /money.bg

коментари

Добави своя коментар