Новини Събития

Новата асоциация за устойчив туризъм е учредена

   

Димитър Попов е председател на организацията

Новата Българска асоциация за устойчив туризъм (БАУТ) е учредена днес, а за председател е избран Димитър Попов, който е управител на туроператора "Пенгуин травъл". Това съобщиха за TravelNews от сдружението. В учредителното събрание се включиха 13 човека от бизнеса. Това е поредната организация в туризма след като в регистъра на Министерството на туризма има още 233 сдружения, показва справка в него, установи TravelNews.

„Новата организация ще е водена от целите и принципите за развитие на устойчив и отговорен туризъм на територията на България“, коментира пред TravelNews Димитър Попов, който е и бивш председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Той подчерта, че идеята възниква от конните бази в страната, които развиват конен туризъм.

В управителния съвет влизат още Байко Байков (собственик и управител на туроператора "Бохемия" и също бивш председател на АБТТА), Десислава Алексова (преподавател по туризъм и еко активист), Борис Арнаудов (собственик на конни бази), Виктор Кузманов (собственик на къща за гости в с. Левочево, Смолян) и Николай Луканов (туроператор и собственик на хижа "Балканити" на Витоша).

Димитър Попов подчерта, че са поканени да членуват всички заинтеровани туроператори, планински водачи, къмпинги, хотелиери, къщи за гости и др. фирми, които работят в специализирания туризъм. Членският внос е 150 лв. за юридически лица и 100 лв. за физически лица.

Основните задачи на новата асоциация са в две групи - промяна на законодателството и реклама на алтернативните форми на туризъм. Тя ще има активна роля при планиране на националната туристическа реклама от страна на Министерството на туризма, така че всички алтернативни форми на устойчив туризъм да намерят място в изготвянето на рекламни клипове, брошури и присъствие в националния туристически портал.

„Активно ще работим за популяризирането на пешеходния, конния, вело-, еко- и всички форми на приключенски туризъм на чуждите пазари, като Министерството на туризма да осигурява участие в специализираните тематични изложения и борси в Европа“, посочи Димитър Попов. Асоциацията ще работи и подпомага общините и къщите за гости, благодарение на експертизата на членовете си, основно планински, конни, вело- водачи и туроператори, за създаването на нови туристически продукти и разработване на маршрути в планинските и рядко населени райони, изхождайки от принципа повече маршрути - повече нощувки - повече приходи.

Освен това планира активно да участва в работните групи по промяна на Закона за туризма в различните му части - за създаването на гаранционен фонд, в частта за туроператорска дейност в онлайн среда, в частта категоризация/регистрация на средствата за подслон и за прецизиране на наредбата за екскурзоводското обслужване.

Новото сдружение ще си партнира и с Асоциацията на къмпингите в България с цел законодателни промени в Закона за устройство на територията за облекчаване на изграждането  на нови къмпинги и регулиране на дивото къмпингуване.

Мирослав Иванов