Новогодишните куверти са поскъпнали с 10%

  11 Декември 2017, 16:14     0

С 10% средно са скочили тазгодишните новогодишни куверти в страната в сравнение с миналата година, сочи проверка в сайтовете, предлагащи оферти за празниците в страната и чужбина. До 200 лева струват кувертите за посрещането на новата година в столичните заведения. По около 70 лева са най-ниските цени на празничните вечери в ресторантите в София, а средно вървят по 100-120 лева. В цената обикновено са включени вечеря с чаша вино и шампанско, а останалите поръчки се заплащат допълнително, пише econ.bg.

Въпреки завишените цени в сравнение с миналогодишните, местата почти навсякъде са ограничени, а някои дори са изчерпани. Репортерска проверка установи, че най-търсените са ресторантите, предлагащи средиземноморска кухня, както и българските механи. В Пловдив и Банско кувертите вървят по около 100-150 лева. В повечето варненски заведения кувертите вече са продадени, а в останалите цените са между 70 и 190 лева. Кувертите по софийските нощни клубове и дискотеки също са с малко по-високи цени в сравнение с миналогодишните и тръгват от 30 лева на човек, като в повечето 20 лева са за свободна консумация. По около 80-100 лева се харчат кувертите за модните нощни клубове в столицата, като една трета от цената е предвидена за свободна консумация. Повечето от клубовете обаче правят отстъпки от около 30-40% от цената на вечерта след полунощ.

Около половин милион българи се очаква да пътуват за Нова година, като над 120 хил. от тях ще прекарат празника в чужбина, сочат данните на Института за оценки и анализи в туризма. У нас сред най-желаните дестинации остават зимните курорти. И въпреки, че в Банско и Пампорово цените на пакетите за празника са скочили с около 11 на сто от миналата година, свободни места по хотелите почти не са останали. Най-предпочитани са тридневните пакети, като най-ниските цени са около 300 лева на човек. Модерните напоследък у нас комплекси със СПА струват от 150 лева нагоре на ден, като в цената е включена и новогодишната вечер.

Заради по-високите цени у нас, все по-предпочитани дестинации за празника са съседните Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и Турция. Около 400 лева на човек излизат 4 дни в луксозен хотел в турската столица с включен транспорт и празнична вечеря на кораб по Босфора. В Одрин 4 дни струват по-малко от 200 лева на човек. Туристически фирми предлагат Нова година в Рим, като четиридневна почивка с празнична вечеря излиза около 500 лева. В Босна и Херцеговина 4-дневно пътуване с новогодишен куверт в луксозен хотел излиза около 350 лева на човек, а с около 100 лева повече струват 4 дни в Скопие и Охрид, като в пакета се предлагат две празнични вечери, транспорт и екскурзовод. В Гърция офертите вървят по около 100 лева на ден за празника с включени транспорт и новогодишна вечеря.

коментари

Добави своя коментар